• CHUTNÁ HEZKY. JIHOČESKY Zemědělství by nemělo plnit pouze funkci dotacemi živeného "pečovatele" o krajinu, ale mělo by živit místní obyvatele. Proto podporuji jihočeské potraviny a projekt “Chutná hezky. Jihočesky”. Snažím se pomáhat také konkrétním výrobcům, jako je třeba Lihovar Poněšice. A hlavně jihočeské potraviny jím — tuto podporu našim potravinám můžeme poskytovat všichni.

    více »
  • VE SPOLCÍCH MAJÍ LIDÉ K SOBĚ BLÍŽ Spolky jsou nedílnou součástí života každé obce. Ve spolcích mají lidé k sobě blíž a přirozeně se tam řeší všechny problémy obce. Proto spolky dlouhodobě podporuji, stejně jako pomáhám starostům. Kolegové mi zavolají, když něco potřebují, ať už se to týká rozvoje obce, financí nebo jednání s úřady. Jako ocenění své práce vnímám oficiální podporu Svazu obcí NP Šumava a Svazku Lipenských obcí.

    více »
  • ZA ZELENOU ŠUMAVU Na Šumavě jde o ochranu přírody, ale i o zaměstnanost, rozvoj regionu, turistický ruch a odkaz budoucím generacím. Bojuji za “zelenou Šumavu”, aby lesy zůstaly zelené a hluboké a ne, aby uschly jako důsledek šířící se kůrovcové kalamity a snahy aktivistů z Hnutí Duha zavést zde tzv. divočinu, která právě k masivnímu usychání lesa vede. A to přesto, že “zelenou Šumavu” chce veřejnost, starostové, rada národního parku i astupitelstva Plzeňského a Jihočeského kraje.

    více »
  • NE KVÓTÁM! CHRÁNIT HRANICE Byl jsem jeden z prvních politiků, který otevřeně mluvil o problému nelegální migrace. A jsem jeden z mála, který to viděl na vlastní oči. Evropa se dnes nachází v největším ohrožení od konce druhé světové války. Co s tím? Dodržovat mezinárodní úmluvy. Uprchlík má právo žádat o azyl, ale je na dané zemi, jestli mu ho udělí. Žádné kvóty! A především začít chránit hranice. Musíme posílit armádu a její rozpočet. Proto opět navrhnu změnu ústavního zákona o navýšení rozpočtu armády z 1% na 2%.

    více »
  • TRADIČNÍ SYMBOLY NAŠÍ KRAJINY Křížky a kapličky jsou trvalé symboly naší krajiny. Jsou důležité pro každého, kdo je tady doma. Když jsem se stal senátorem, navrhl jsem Jihočeskému kraji program “oprav drobné krajinné architektury”, do nějž každoročně vkládá prostředky jak kraj, tak JE Temelín. Z posledních opravených mohu zmínit návesní kapli v Malovicích, kapličku v Rožmitále na Šumavě, Boží muka v Horním Dvořišti a Křeplicích nebo kaple v Trhových Svinech. Od roku 2005 bylo takto opraveno přes sto památek. Určitě v tom budu pokračovat i nadále.

    více »

Vondra for president!

V politických diskusích o vytváření politických bloků před blížícími se parlamentními volbami zůstává trochu v pozadí otázka příštího prezidenta. Prezident Zeman, který na politické scéně dlouhodobě nemá soupeře, nemůže z dikce ústavy již potřetí kandidovat, a i když mu ve funkci zbývá ještě dva a půl roku, myslím, že je potřeba se o případných kandidátech bavit již dnes.

Byl jsem vždy odpůrcem přímé volby a hlasoval jsem v Senátu proti. Všechny obavy z konfliktu mezi postavením silného mandátu přímo voleného prezidenta a tím, že však nemá téměř žádné ústavní pravomocí, se v posledních sedmi letech potvrdily. Přímá volba je ale skutečností a na politické scéně není síla, která by byla schopna vrátit se k volbě parlamentní. Osobně jsem byl zklamán, že pravice nejen zcela prohrála první prezidentskou volbu a v druhé ani nepostavila svého kandidáta.

Z personálního nedostatku jsem si osobně vybral jako kandidáta na příštího prezidenta profesora Miroslava Bártu, egyptologa, a již několik let jej marně přesvědčuji, aby do toho šel. Líbí se mi jeho nadhled člověka, který rozumí tisícileté historii a o kolapsech lidských společnost přednáší nejen pro univerzitní studenty, ale i pro vlády či vedení armád. A doba, která je před námi, bude znalce kolapsů potřebovat.

S velkou pravděpodobností se k prezidentské kandidatuře chystají někteří neúspěšní kandidáti z poslední prezidentské volby, kteří jako odměnu a možnost politické přípravy dostali šestiletý mandát v Senátu. S kolegy se o tom nebavíme, ale odhaduji, že z trojice Drahoš, Fischer a Hilšer to budou téměř jistě poslední dva. V politických debatách se občas spekulovalo o možné kandidatuře Andreje Babiše, který by tak řešil svůj politický exit a imunitu, ale tato možnost se s blížícími se parlamentními volbami při trvalé popularitě jeho hnutí jeví jako nepravděpodobná.

Dlouhodobě se k prezidentské kandidatuře hlásí/nehlásí generál Petr Pavel a není bez šance. Pro mojí generaci však má škraloup členství jak v předlistopadové KSČ, tak v lidově demokratické armádě. Jakkoli má za sebou jistě úctyhodnou kariéru v NATO, někdo vtipně poznamenal, že kdyby nebylo revoluce v roce 1989, generál Pavel by stejně úctyhodnou kariéru absolvoval ve Varšavské smlouvě. Voják je voják a je zvyklý poslouchat rozkazy.

Na pravici na sebe v posledních měsících upozornil Miloš Vystrčil svým v pravdě razantním a odvážným rozhodnutím navštívit Tchai-wan. Komplikovaná a smutná historie tohoto rozhodnutí je v podstatě velký epický příběh a i když ještě nevíme, jak to celé dopadne, některá média Miloše Vystrčila označila za možného prezidentského kandidáta.

Konzervativci mají však ještě jedno jméno, které se začíná diskutovat. Jde o jednoho z posledních mohykánů spjatých pozitivně jak s předlistopadovou politikou, tak s úspěšným politickým polistopadovým příběhem. Alexandr Vondra. Disident, politický vězeň, velvyslanec v USA, ministr, senátor a dnes europoslanec. Po Václavu Havlovi, Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi by to byl pravděpodobně poslední prezident, který je osobně propojen s příběhem všech tří polistopadových prezidentů. A také by byl připomenutím ideálů roku 1989, na které se dnes často zapomíná. Alexandr Vondra je člověk politický, s obrovskými životními zkušenostmi jak z české, tak z mezinárodní politiky. A přitom je to člověk citlivý, empatický ale i vtipný a zábavný. A tak si jdu natisknout placku na klopu „Vondra for president“!

MF Dnes, 25. 7. 2020