• CHUTNÁ HEZKY. JIHOČESKY Zemědělství by nemělo plnit pouze funkci dotacemi živeného "pečovatele" o krajinu, ale mělo by živit místní obyvatele. Proto podporuji jihočeské potraviny a projekt “Chutná hezky. Jihočesky”. Snažím se pomáhat také konkrétním výrobcům, jako je třeba Lihovar Poněšice. A hlavně jihočeské potraviny jím — tuto podporu našim potravinám můžeme poskytovat všichni.

    více »
  • VE SPOLCÍCH MAJÍ LIDÉ K SOBĚ BLÍŽ Spolky jsou nedílnou součástí života každé obce. Ve spolcích mají lidé k sobě blíž a přirozeně se tam řeší všechny problémy obce. Proto spolky dlouhodobě podporuji, stejně jako pomáhám starostům. Kolegové mi zavolají, když něco potřebují, ať už se to týká rozvoje obce, financí nebo jednání s úřady. Jako ocenění své práce vnímám oficiální podporu Svazu obcí NP Šumava a Svazku Lipenských obcí.

    více »
  • ZA ZELENOU ŠUMAVU Na Šumavě jde o ochranu přírody, ale i o zaměstnanost, rozvoj regionu, turistický ruch a odkaz budoucím generacím. Bojuji za “zelenou Šumavu”, aby lesy zůstaly zelené a hluboké a ne, aby uschly jako důsledek šířící se kůrovcové kalamity a snahy aktivistů z Hnutí Duha zavést zde tzv. divočinu, která právě k masivnímu usychání lesa vede. A to přesto, že “zelenou Šumavu” chce veřejnost, starostové, rada národního parku i astupitelstva Plzeňského a Jihočeského kraje.

    více »
  • NE KVÓTÁM! CHRÁNIT HRANICE Byl jsem jeden z prvních politiků, který otevřeně mluvil o problému nelegální migrace. A jsem jeden z mála, který to viděl na vlastní oči. Evropa se dnes nachází v největším ohrožení od konce druhé světové války. Co s tím? Dodržovat mezinárodní úmluvy. Uprchlík má právo žádat o azyl, ale je na dané zemi, jestli mu ho udělí. Žádné kvóty! A především začít chránit hranice. Musíme posílit armádu a její rozpočet. Proto opět navrhnu změnu ústavního zákona o navýšení rozpočtu armády z 1% na 2%.

    více »
  • TRADIČNÍ SYMBOLY NAŠÍ KRAJINY Křížky a kapličky jsou trvalé symboly naší krajiny. Jsou důležité pro každého, kdo je tady doma. Když jsem se stal senátorem, navrhl jsem Jihočeskému kraji program “oprav drobné krajinné architektury”, do nějž každoročně vkládá prostředky jak kraj, tak JE Temelín. Z posledních opravených mohu zmínit návesní kapli v Malovicích, kapličku v Rožmitále na Šumavě, Boží muka v Horním Dvořišti a Křeplicích nebo kaple v Trhových Svinech. Od roku 2005 bylo takto opraveno přes sto památek. Určitě v tom budu pokračovat i nadále.

    více »

Udělám vše pro to, aby přímá volba neprošla

Během své senátní volební kampaně v roce 2010 jsem byl opakovaně médii dotazován na můj názor na přímou volbu prezidenta. Zatímco se moji protikandidáti zapřísahali, jak zvednou ruku pro přímou volbu, opakovaně jsem tvrdil, že přímou volbu nepodpořím.

Tento postoj mi ve volbách nijak neuškodil, možná naopak. To říkám proto, aby se senátoři, kteří jdou do voleb příští rok, nebáli proti přímé volbě hlasovat. Voliči jejich postoj zcela jistě pochopí. Přání lidu V probíhající debatě o přímé volbě prezidenta lze najít dvě poměrně vyhraněné skupiny zastávající opačné názory. Ústavní právníci, politologové a političtí analytici jsou, při ponechání dalšího politického řádu beze změn, většinou proti přímé volbě. Žurnalisté a média, zastupující veřejné mínění, jsou pro. Na jejich stranu se bohužel postavili i poslanci. O důvodech, proč hlasovali pro, můžeme jen spekulovat, protože žádné přesvědčivé důvody nikdy nepředložili. Jako lidé s ústavní odpovědností si musí být vědomi, že je to špatně.

Nedivím se médiím. Při přímé volbě jejich bude vliv na výsledek mnohem větší a s nadsázkou lze říci, že "prezidenta budou volit média". Mohli bychom si položit otázku, proč média tak vehementně nepodporují i jiná "přání lidu", například radikálně snížit daně, snížit platy poslancům, ze sousedství vystěhovat "nepřizpůsobivé" či zrušit Senát. Jen namátkou věci, které by v průzkumech veřejného mínění rovněž získaly většinu.

Cesta k ještě větší nestabilitě Ústavní právníci předložili řadu argumentů, proč je v českém politickém systému přímá volba prezidenta nadbytečná, či dokonce škodlivá. Česká ústava definuje parlamentní, nikoliv prezidentskou republiku. Oba naši novodobí prezidenti vybudovali silné postavení svého úřadu ne díky pravomocem, ale díky síle své osobnosti. Návrh přímé volby současnou ústavní roli prezidenta nijak neposiluje. Naopak. Volají-li nezávislí žurnalisté a veřejné mínění po oddělení politiky od byznysu, je protimluv podporovat přímou volbu prezidenta. Cena celostátní prezidentské kampaně bude v desítkách milionů korun a je iluzorní si myslet, že se bez ní kandidáti obejdou. Lze si pak představit, že jednoho kandidáta bude podporovat pan Bakala, protikandidáta pan Babiš a černého koně vzadu pan Kellner. Přispějí na kampaň pánové Pitr a Kožený? Bude, nebo nebude zvolený prezident zavázán svým sponzorům?

Projde-li nakonec přímá volba Senátem, republika se samozřejmě nezboří. Pouze bude česká politika ještě komplikovanější a celá země nestabilnější. S úřadem přímo voleného prezidenta vznikne další mocenské centrum, které může oslabovat již tak slabé české vlády. Tak jako v několika jiných případech v krátké historii Senátu máme pořád šanci prokázat, že je Senát "pojistkou". Udělám všechno pro to, aby se tak stalo.

Lidové noviny, 29. 12. 2011